Tip 1 Motivatie medewerkers

Motivatie medewerkers

Hieronder vindt u verschillende manieren om uw medewerker te motiveren. Een gemotiveerde medewerker is een ambassadeur voor het bedrijf dus een win/win.

1. Geef complimenten 

Geef complimenten waar het mogelijk is. Het kost niets, alleen wat moeite. Geef het liefst complimenten waar andere medewerkers bij zijn, dit werkt stimulerend.

2. Verantwoordelijkheid 

Geef medewerkers de mogelijkheid op gelijk niveau te werken, zonder manager of projectmanager; laat mensen in een team samenwerken. Hiermee breng je de verantwoordelijkheid en creativiteit terug bij de medewerkers. Dit zorgt voor extra motivatie en energie om in de werksituatie praktisch problemen te kunnen oplossen.

3. Ideeën overdragen 

Mensen vinden het vervelend als je vertelt wat ze moeten doen. Maak jouw idee ook hun idee door te vragen of jouw werkwijze ook daadwerkelijk de goede is. Geef de medewerker het gevoel dat hij/zij ook echt bijdraagt; en dat het zijn/haar idee is.

4. Wees niet (te?) kritisch

Men wil niet horen wat er verkeerd is gedaan, dat werkt demotiverend. Vraag of dit de beste manier is om dit probleem op te lossen? En waarom niet; wat zijn goede alternatieven?

5. Maak van iedereen een leider

Laat duidelijk zien wat topprestaties zijn, en wie die heeft geleverd. Laat vervolgens diegene een voorbeeld zijn voor anderen.

6. Betrokkenheid

Als u een nieuw beleid of een verandering wilt gaan invoeren, is het goed om dit met de medewerkers te bespreken. Doe dit bijvoorbeeld tijdens een lunch, in klein gezelschap. Hiermee wordt een medewerker extra gemotiveerd en u krijgt gedetailleerde informatie die weer belangrijk kan zijn voor de uitvoering.

7. Erkenning

Creëer momenten van erkenning en beloning. Maak goede resultaten bekend tijdens een overleg of via interne media.

8. Samenwerking

Organiseer een feestje of een etentje. Geef erkenning op bepaalde momenten en zet iemand in het zonnetje vanwege zijn prestatie tijdens een bedrijfuitje of verjaardag.

9. Deel beloningen maar ook tegenvallers

Bedank medewerkers voor het harde werken. Medewerkers hebben recht om te weten waar het bedrijf staat. Wees eerlijk en helder in de communicatie.

Maak een account aan

Het Werkxyz account geeft u de mogelijkheid om CV's of vacatures te plaatsen en indien gewenst ontvangt u onze nieuwsbrief. »

Vertel het door

Bent u tevreden over onze dienstverlening en kent u iemand die op zoek is naar een baan of kandidaat?