Tip 3 De sollicitatiebrief

De sollicitatiebrief

De sollicitatiebrief is een brief die over het algemeen bestaat uit één vel tekst.

Brief komt van het latijnse woord brevis=kort. 

      

Voorheen werd een brief over het algemeen per post verzonden. Tegenwoordig verstuur je deze voornamelijk via mail. Over het algemeen is dit een zeer toegankelijke manier om te solliciteren en wordt dit ook vanuit de werkgever gestimuleerd.

De sollicitatiebrief wordt gebruikt bij een sollicitatie naar een andere functie. Deze functie kan zowel intern als extern zijn. De brief wordt gewoonlijk samen met een curriculum vitae (cv) gestuurd. Beide zijn uniek in vorm. Voorkom dat de brief een (gedeeltelijke) herhaling is van een cv - en vice versa.

Een sollicitatiebrief kent een overzichtelijke en een redelijk vaste indeling. Er zijn kleine verschillen mogelijk, maar hou het vooral overzichtelijk en zakelijk. De lezer wil graag snel zijn informatie kunnen vinden en wil graag dat het plezierig overkomt.    

Hieronder een beschrijving van hoe je de sollicitatiebrief indeelt.

De brief begint met een briefhoofd.

Aan de linkerkant boven staat de geadresseerde. In volgorde:

P. Naam
Straat 68
7890 LT WOONPLAATS

Naam Bedrijf
t.a.v. mevrouw Jansen
Afdeling Personeel en Organisatie
Straat 5
7654 BL PLAATS

Betreft: sollicitatie naar de functie van Medewerker

Woonplaats, 1 augustus 2012

Geachte mevrouw Jansen,

Dit is vrij formeel. Wanneer men de geadresseerde beter kent (eigen inschatting) mag je bijvoorbeeld gerust zeggen Beste mevrouw Jansen, Beste Angelique Jansen of Beste Angelique. Bij twijfel kun je het beste voor de formele wijze kiezen.

Hier schrijf je dat je solliciteert.

Dit eerste deel is kort en bestaat meestal het uit twee zinnen. In bijzondere gevallen mag het iets meer zijn, maar het liefst kort.

Hier schrijf je dat je solliciteert en in het geval dat er bijvoorbeeld telefonisch contact is geweest. Vermeld dan de naam van de persoon die je gesproken hebt.  

Waarom solliciteer je op deze functie?

Het tweede deel bestaat uit vier of vijf zinnen. Hier wordt de waarom-vraag beantwoord. De motivatie van de sollicitatie?

Dit deel is het moeilijkst. De valkuil is dat je geneigd bent aan te geven dat je iets anders wil, dat je geen werk meer hebt, dat je van de vacature hebt gehoord, dat je ander soort werk wil enzovoort. Maar de echte vraag die je zou moeten beantwoorden is: waarom?

Als je hier moeite mee hebt, laat je eens ondervragen door een goede vriend (in), familielid of collega!

Waarom ben jij geschikt?

In het derde deel besteed je vier of vijf zinnen aan het uitleggen waarom je denkt dat je voor deze functie geschikt bent.

Hier is kennis, opgedane ervaring en de lijn in je loopbaan belangrijk. De logische stap naar deze nieuwe baan? Probeer in korte zinnen je vaardigheden en instelling te benoemen; je manier van werken en samenwerken, je gedrevenheid enzovoort.

Waarom vind je het leuk om bij dit bedrijf te werken?

Het laatste deel voor de afsluiting is optioneel. Het kan; het is geen verplichting.

Dit deel bestaat over het algemeen uit twee zinnen. Vaak is er een goede of natuurlijke reden voor om dit te doen. Leg uit wat je zo goed of interessant vindt aan dit bedrijf. Aan de hand van je passie of hobby kun je aangeven dat jij en het bedrijf een match vormen.

Afsluiting, verwijzing cv en mogelijkheid tot toelichting

Het laatste deel is de afsluiting. Hier spreek je de hoop uit op een vervolg en de verwijzing naar je cv, in ongeveer twee zinnen. Hier geef je ook aan dat je het een en ander graag zou willen toelichten.

Met vriendelijke groet,
P. Naam

Tel: 015-123 45 67
Mob: 06-223 34 455

Email: jansenxyz@emailadres.nl

Hieronder een voorbeeld sollicitatiebrief (download) in Microsoft Office Word - waarbij de indeling al voor je gemaakt is. Plus voorbeeldbrieven in pdf.

           

 

 

Maak een account aan

Het Werkxyz account geeft u de mogelijkheid om CV's of vacatures te plaatsen en indien gewenst ontvangt u onze nieuwsbrief. »

Vertel het door

Bent u tevreden over onze dienstverlening en kent u iemand die op zoek is naar een baan of kandidaat?