Tip 2 De opmaak van een cv

Curriculum Vitae

Het curriculum vitae, Latijn voor levensloop. De afkorting is cv en wordt altijd met kleine letters geschreven, zonder puntjes tussen de letters.

Het is een document dat als het ware een samenvatting van je leven is. Hierin geef je informatie over je persoonlijke gegevens, opleidingen, profiel, werkervaring, nevenactiviteiten en eventueel je hobby’s.

Een cv wordt gebruikt bij een sollicitatie. De cv gaat gewoonlijk tezamen met een sollicitatiebrief naar de mogelijke nieuwe werkgever. Beiden zijn uniek in vorm. Voorkom dat het cv een herhaling of een gedeeltelijke herhaling is van de sollicitatiebrief en visa versa.

Het cv kent een overzichtelijke en een redelijke vaste indeling. Er zijn natuurlijk varianten mogelijk, maar hou het vooral overzichtelijk en zakelijk. De lezer wil graag snel zijn informatie kunnen vinden.

    

Een standaardindeling kan zijn:

Je persoonlijke gegevens

Naam
Adres
Woonplaats
Nationaliteit
Geslacht
Geboortedatum
Telefoonnummer
E-mailadres

Profiel

Wie ben je? Persoonlijke kenmerken en eigenschappen.

Opleidingen

Geef aan welke opleidingen en welke diploma’s je hebt gehaald. Geef aan in welk jaar dat is geweest. Als het relevant is kun je ook je afstudeeronderwerp vermelden.

Cursussen

Geef aan of je relevante cursussen hebt gevolgd.

Werkervaring

Hier vertel je over je werkervaringen. In volgorde:

  • Geef aan in welk jaar je bent gestart en tot wanneer je daar werkzaam bent geweest (bijvoorbeeld 2004-2008).
  • Geef aan welke functie dat was, bij welk bedrijf en in welke plaats.
  • Geef aan wat je taken en verantwoordelijkheden waren of zijn. Eventueel geef je aan dat je bijzondere projecten of verantwoordelijkheden hebt gehad.

Je vertelt het meest over de laatste functie of de relevante functie, die aansluit op je nieuwe baan.

Vervolgens herhaal je dit chronologisch en ga je zo terug in de tijd.

Onderzoek / projecten / stage

Wanneer je een bijzonder onderzoek, project of stage hebt gedaan die een toegevoegde waarde heeft voor een nieuwe functie vermeld je dit hieronder. Dit zegt iets over je vaardigheden, verantwoordelijkheden, daadkracht en kennis. En kan dus waardevol zijn voor je sollicitatie.

Hobby’s en/of nevenactiviteiten (optioneel)

Geef hier in het kort aan wat je hobby’s zijn. Gewoonlijk is een korte opsomming voldoende, maar bij bijzondere en/of relevante hobby’s kun je deze summier omschrijven. Nevenactiviteiten kunnen hier vermeld worden en geven ook hier je vaardigheden, verantwoordelijkheden, daadkracht en kennis weer.

Gewoonlijk zijn twee A4'tjes voldoende. In geval van een wisselende loopbaan, veel opleidingen, cursussen en bijzondere opdrachten mag het iets meer zijn, maar hou het overzichtelijk.

Het is mogelijk dat je meerdere malen over een gemaakte fout leest. Niet kloppende of niet goed lopende zinnen, taalfouten, leestekens, verkeerde zinsconstructies enz. kan een ander soms beter zien dan jijzelf. Dus laat andere mensen je cv lezen. Vaak levert dit goede tips op.

____________________________________________________________________________________________________________

PerfectCV

 

Knoppen

Perfect CV

Wij helpen met jouw sollicitatie.

 

Cv maken?
Dé 3 manieren om een perfect cv te maken.

____________________________________________________________________________________________________________

Hieronder een voorbeeld cv (download) in Microsoft Office Word - waarbij de indeling al voor je gemaakt is.

 

Maak een account aan

Het Werkxyz account geeft u de mogelijkheid om CV's of vacatures te plaatsen en indien gewenst ontvangt u onze nieuwsbrief. »

Vertel het door

Bent u tevreden over onze dienstverlening en kent u iemand die op zoek is naar een baan of kandidaat?