Tip 15 Wat wil ik worden?

Wat wil ik worden? 

  • Wanhopig word ik van mezelf. Al jaren probeer ik erachter te komen wat ik later wil worden. Ik ben inmiddels 39 jaar, heb een gezin met twee kinderen en ik ben nog geen stap verder.
  • Ik heb mijn studie afgerond, maar wat wil ik daar nu mee? Ik heb een medische achtergrond, maar ik vind de ICT zo interessant?
  • Ik werk sinds 4 jaar bij mijn huidige werkgever en hoewel ik mijn werk heel graag doe, heb ik het gevoel dat ik niets meer bijleer en er geen uitdaging meer uithaal. Op welk moment kijk ik uit naar een nieuwe werkgever of zijn er andere mogelijkheden om opnieuw voldoening uit mijn werk te halen?

 

Voldoening

In de moderne tijd heeft men voldoening gekoppeld aan werk. Dat geeft hoge verwachting aan werk. Hierdoor gaan mensen ook hun werk op voldoening beoordelen. Volgens onderzoek is 60% niet tevreden.

Verwarring

Is verwarring bij het zoeken naar werk normaal? In de prehistorie waren er ongeveer 30 verschillende banen, nu zijn dat er 12.000. Als je zoveel mogelijkheden hebt om te kiezen kun je bang worden om de verkeerde keuze te maken, daardoor maak je vaak helemaal geen keuze. Ook wel de keuzeparadox genoemd. Veel mensen blijven in de baan hangen waar ze eigenlijk zijn uitgegroeid.

Risico’s

Mensen zijn van nature risicomijdend, je moet dus accepteren dat verwarring en angst normaal zijn.

Reflectie

Een baan voor het leven is verleden tijd. Goed dat je zo nu en dan reflecteert over hoeveel voldoening je nog uit je werk haalt. Het is heel normaal dat je na 4 jaar in dezelfde rol, minder bijleert dan wanneer je net start. Gedurende je inlooptijd leer je op korte tijd veel nieuwe zaken. Maar hoe langer je een bepaalde rol uitvoert, hoe vaker je dezelfde opdrachten krijgt en hoe minder (intellectueel) uitdagend jouw taken worden. Wanneer je op het punt komt dat je niets meer kan bijleren, is het beter om naar een nieuwe uitdaging binnen of buiten jouw organisatie te zoeken.

Aristoteles

‘Waar de behoeften van de wereld en jouw talenten elkaar treffen, daar ligt je roeping.’

Aristoteles’ opmerking is beslist één van de beste carrièreadviezen in de geschiedenis van het Westerse denken.

Veel onderzoek toont aan dat mensen die alleen geld en status najagen, niet snel in hun behoeften bevredigd zijn. Een beter alternatief is om een carrière te vinden die goed aansluit bij de waarden en zaken die er voor jou toe doen, en waar jij goed in bent. Dat klinkt misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het is de moeite waard om over het Aristotelische ideaal na te denken.

Probeer dit gedachte-experiment: Stel je drie parallelle werelden voor, en in elk daarvan beoefen jij komend jaar een baan waar jouw talenten en de behoeften van de wereld elkaar ontmoeten. Welke drie banen zou je willen uitproberen?

Eerst doen en dan pas denken. Want doen is de eerste stap naar de ervaring. Te bepalen of je iets leuk vind. 

Maak een account aan

Het Werkxyz account geeft u de mogelijkheid om CV's of vacatures te plaatsen en indien gewenst ontvangt u onze nieuwsbrief. »

Vertel het door

Bent u tevreden over onze dienstverlening en kent u iemand die op zoek is naar een baan of kandidaat?