Hoe kan ik kiezen?

Hoe kan ik kiezen? 

Keuzes maken is moeilijk. Dat geldt al voor de ‘kleinere’ keuzes die we moeten maken: wat zet ik voor mijn gasten op tafel; welk shirt zal ik vandaag aantrekken; waar gaan we dit jaar heen met vakantie? Het geldt des te meer voor de ‘grotere’ keuzes: voor een loopbaan, voor een partner, wel of geen kinderen, enzovoort. Er is veel mogelijk, en de mogelijkheden nemen alsmaar toe. Niet zo vreemd dat voor veel mensen kiezen moeilijk is. En niet verwonderlijk dat vele mensen lijden aan keuzestress. Maar wat is keuzestress eigenlijk, en hoe kom je ervan af? 

Autonomie, keuzestress en Zelfoverschatting 

Door Joachim Duyndam. De auteur is Socrates-hoogleraar wijsbegeerte, in het bijzonder met betrekking tot humanisme, mensbeeld en geestelijke weerbaarheid, aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Het fenomeen keuzestress pijnigt ons gangbare idee van autonomie, de vanzelfsprekende individuele vrijheid om zelf te kiezen, om ‘eigen keuzes’ te maken. Die pijnpunten zijn allereerst dat onze keuzes in beginsel helemaal geen eigen keuzes zijn – we zijn niet zo authentiek als we menen te zijn en zijn eerder ‘mimetisch’ ingesteld; we zijn nabootsers van anderen – en vervolgens dat juist het idee van autonomie als keuzevrijheid ons kan verblinden in tragische zin. In de tragedie van Euripides over Alcestis wordt via de liefde van Alcestis de begeerte om voor zichzelf onsterfelijkheid te verwerven, net zoals de goden die hebben, ontmaskerd en weerlegd.

Lees het complete artikel van prof. Joachim Duyndam.

Profiel Joachim Duyndam

Maak een account aan

Het Werkxyz account geeft u de mogelijkheid om CV's of vacatures te plaatsen en indien gewenst ontvangt u onze nieuwsbrief. »

Vertel het door

Bent u tevreden over onze dienstverlening en kent u iemand die op zoek is naar een baan of kandidaat?