Elevator Pitch

Succesvolle elevator pitch geven?

Activeer binnen 1 minuut de spiegelneuronen van je luisteraars!

 

Moet jij ook wel eens gapen als iemand naast jou gaapt? Dan zijn jouw spiegelneuronen geactiveerd. Deze cellen in je hersenen zorgen ervoor dat je onbewust iemand anders nadoet, oftewel ‘spiegelt’. Nu je dit weet, kun je ze bewust bij anderen activeren. Bijvoorbeeld tijdens je elevator pitch.

Spiegelcellen of neuronen

Als we iemand een goede elevator pitch zien verrichten, bootsen onze hersenen na wat er gebeurt in het brein van de ander. Daarvoor hebben we zogenaamde spiegelneuronen. Die worden actief als we zelf een gebeurtenis vertellen, maar ook als we het een ander zien doen. Deze spiegelneuronen hebben we nodig om acties van anderen te kunnen voelen en begrijpen.

Spiegelneuronen simuleren de beleving van iemand anders om het doel van de beleving te begrijpen, maar ook om het verloop te voorspellen. In ons hoofd worden de gevoelens en beleving van de ander letterlijk weerspiegeld. Spiegelneuronen maken ons dus empathisch.

               

In het geval van een goede elevator pitch zal de luisteraar door horen en zien, de elevator pitch voelen en beleven. Hierdoor ontstaat een kwalificatie in termen van uitmuntend, zeer goed, goed, matig of slecht.

Dat is een goede reden om aandacht te besteden aan de voordracht waarbij naast de woorden het beeld belangrijk is. Non-verbale communicatie. 

Geactiveerde spiegelneuronen zorgen ervoor dat je leert van anderen door hen na te doen. Maar ook dat je je beter kunt inleven, je hen goed begrijpt en daarna kunt reageren. Dat wil je natuurlijk, want anders sta je voor niets te pitchen. Maar hoe activeer je deze cellen eigenlijk? Hieronder 10 tips!

 

   1.

Het klinkt misschien cliché, maar bereid je goed voor. Voorbereiding is het halve werk. En als je goed hebt geoefend, sta je zelfverzekerd voor je publiek.

  2.

Leer geen zinnen uit het hoofd, maar schrijf steekwoorden op. Hierdoor kan je pitch elke keer net iets anders zijn. Het voordeel hiervan is dat als de volgorde verandert, je niet meteen de weg kwijtraakt als je een bepaald woord uit een zin bent vergeten. Zorg natuurlijk wel voor een logische indeling.

  3.

Laat eerst een korte stilte vallen voordat je begint. Dit creëert rust en zorgt ervoor dat iedereen nog beter naar je luistert.

  4.

Praat niet te snel. Anders kunnen de spiegelneuronen je niet meer bijbenen.

  5.

De luisteraars moeten direct aan je lippen hangen. Begin je pitch bijvoorbeeld met een anekdote, grap of iets bijzonders wat je die dag hebt meegemaakt. Natuurlijk moet het wel iets te maken hebben met je verhaal. Je kunt de spiegelneuronen van je publiek ook wakker schudden door hen vragen te stellen. Hierdoor moeten zij actief meedoen. Stel altijd gesloten vragen die in jouw voordeel uitpakken.

  6.

Naast een goede voorbereiding van je tekst, is ook non-verbale communicatie heel belangrijk. Je luisteraars doen je immers na in hun hoofd. Dus zorg ervoor dat je niet met gebogen hoofd en handen in je zakken staat te presenteren. Maar maak oogcontact, gebaren met je handen, enzovoorts.

  7.

Eindig met een call-to-action, zodat je luisteraars contact met je willen opnemen.

  8.

Houd het kort maar krachtig. Je hebt maar 1 minuut, dus zorg ervoor dat je alleen de belangrijkste dingen vertelt. Maak keuzes, hoe moeilijk dat ook is.

  9.

Wees niet te streng voor jezelf. Fouten maken mag. Belangrijk is dat je hiervan leert en het de volgende keer beter doet.

  10. 

Laatste tip: vraag vrienden, familie of kennissen om naar jouw pitch te luisteren en deze te beoordelen. Vaak krijg je dan eerlijke feedback terug. Doe er dus vooral je voordeel mee.

Klaar om de spiegelneuronen wakker te schudden?!

 

Maak een account aan

Het Werkxyz account geeft u de mogelijkheid om CV's of vacatures te plaatsen en indien gewenst ontvangt u onze nieuwsbrief. »

Vertel het door

Bent u tevreden over onze dienstverlening en kent u iemand die op zoek is naar een baan of kandidaat?