Tip 11 Je profielfoto

De perfecte profielfoto

Bij het inschrijven op WerkXYZ hoop je mensen te ontmoeten die jou gaan benaderen voor een baan; hierbij is de eerste indruk van groot belang. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen snel kunnen beslissen of ze jou willen benaderen? Eén van de meest belangrijke dingen daarin is je profielfoto. 

Jouw profielfoto op WerkXYZ is het eerste waar mensen naar kijken als ze je nog niet kennen. Als ze je al wél kennen, draagt je profielfoto bij aan de beslissing of mensen je willen benaderen en je profiel wel of niet lezen. 

In het algemeen geldt dat een open lach aanstekelijk werkt. Om het wat concreter te maken, hebben we hier wat goede, geschikte profielfoto’s voor je geselecteerd.

 

Met een open lach vinden mensen je over het algemeen leuk en het zorgt voor een zeker vertrouwen.

Als je mensen benadert met een lach, dan merk je dat ze zichzelf ook meer open stellen en zelf ook sneller gaan lachen; het werkt aanstekelijk! Dit heeft veel effect op de eerste ontmoeting. Dit effect geldt ook voor virtuele ontmoetingen. Een foto waarop jij goed en duidelijk zichtbaar bent en waarop je open lacht, wekt meer vertrouwen. En vertrouwen hebben we nodig om met mensen samen te werken.

Bij een echte, open lach gebruiken we twee spieren:

  • de spier van de kaak naar je mondhoek of grote jukbeenspier en
  • de spier rondom je ogen

Deze spieren rondom je ogen maken de lach echt en zorgen voor kraaienpootjes of misschien beter: lachrimpels. Deze open lach heeft de naam Duchenne lach, van de Franse neuroloog Guillaume Duchenne. In neurobiologie is geconstateerd dat in je hersenen de lach en het gevoel daarbij wordt overgenomen door een ander.

       

Als je zo’n lach ziet, dan weet je zeker dat de mensen blij zijn. Grappig is zelfs dat als je je gezicht in deze stand zet, je jezelf als vanzelf blij kunt “toveren”.  Je geeft namelijk een signaal door aan je hersenen dat je blij bent en dat zorgt voor de afgifte van endorfine en dan krijg je vanzelf een blij gevoel.

Zorg er dus voor dat je op de foto die je gebruikt voor je profiel een mooie ‘Duchenne lach’ hebt.

Let wel: je pasfoto maakt dus niet een perfecte profielfoto.

Breng zo veel mogelijk gezicht in beeld. Het gezicht is het belangrijkste punt van herkenning en dus vertrouwen. Een foto waarop je volledige postuur in beeld is, zegt iets over je kleding, wat je doet, en je houding, maar je gezicht is nauwelijks zichtbaar.

Een profielfoto met een logo maakt je meer zakelijk en daardoor minder betrouwbaar. We verwachten dan meer marketingtaal en minder communicatie. En dat is waar het nu net om draait: echte communicatie en interactie met andere mensen.

 

Zorg dus voor een foto met vooral jouw gezicht zoals hierboven.

Als je een duidelijke, herkenbare foto van jezelf gebruikt, dan heb je het voordeel dat mensen je ook gaan herkennen tijdens netwerkevenementen; bij echte ontmoetingen. Dat is een voordeel, want je wilt een zakelijke relatie creëren en een ontmoeting is een moment waarop mensen weer meer vertrouwen in jou kunnen krijgen.

Als voorbeeld kijk je naar een overzicht van een aantal profielfoto’s van mensen die op WerkXYZ ingeschreven zijn of die je op Twitter of Linkedin volgt. Kijk naar foto’s van mensen die je nog niet kent en die je op basis van de foto wel zou toevoegen en bij welke foto’s je eerst nog wat meer informatie nodig hebt. Gebruik deze selectie bij de keuze van je eigen foto.

Een profielfoto voor WerkXYZ of CV kun je het beste bij een professionele fotograaf laten maken. LINK Fotografie heeft jarenlange ervaring met profielfotografie en is in Nederland dé specialist op het gebied van zakelijke portretfotografie. Kijk voor meer informatie op LINK Fotografie 

     

 

Maak een account aan

Het Werkxyz account geeft u de mogelijkheid om CV's of vacatures te plaatsen en indien gewenst ontvangt u onze nieuwsbrief. »

Vertel het door

Bent u tevreden over onze dienstverlening en kent u iemand die op zoek is naar een baan of kandidaat?