Mediation

Haal meer uit een sinaasappel

Twee zussen grijpen tegelijk naar de laatste sinaasappel.
Beiden willen de sinaasappel gebruiken en zijn standvastig.                  Redelijk als ze zijn, zoeken ze naar argumenten om elkaar te overtuigen de sinaasappel los te laten. "Ik ben de oudste", "Jij at gister al een sinaasappel", "Ik heb de vitamines harder nodig". Ze komen er echter niet uit, de standpunten verharden en het geduld raakt op.

Uiteindelijk besluiten ze de sinaasappel dan maar in tweeën te delen, de meest eerlijke oplossing. Ieder gaat met z’n eigen helft aan de slag.
De ene zus perst haar helft uit en drinkt het sap, de rest wordt weggegooid. De andere zus raspt de schil en gebruikt deze samen met het vruchtvlees voor een marmelade, het sap verdwijnt in de gootsteen.

Achteraf bleek "de koek" dus groter dan gedacht, het compromis was niet nodig geweest. Ze hadden beiden prima alles kunnen hebben wat ze graag wilden.

Door de standpunt verharding  bleven ze echter hangen op positie en recht. De vraag "Wat wil jij met de sinaasappel?" werd niet gesteld. Met andere woorden, ze kenden elkaars belang niet.

De uitdaging in onderhandelingen is om niet tevreden te zijn met een compromis, maar te blijven zoeken naar een oplossing die daadwerkelijk in wederzijds belang is. Door kalmte, ervaring en creativiteit aan het mediation proces toe te voegen, helpt een mediator om achterliggende belangen bespreekbaar te krijgen. Zo wordt een oplossing bereikt die een matig compromis overstijgt.

Een mediator helpt om duidelijk te krijgen wat ieders belang is in het conflict. Als je weet wat het belang van de ander is, kom je sneller tot een oplossing van het conflict.

Heb je hulp nodig bij het boven tafel krijgen van je eigenlijke belangen? Neem gerust vrijblijvend contact op.

         

 

Maak een account aan

Het Werkxyz account geeft u de mogelijkheid om CV's of vacatures te plaatsen en indien gewenst ontvangt u onze nieuwsbrief. »

Vertel het door

Bent u tevreden over onze dienstverlening en kent u iemand die op zoek is naar een baan of kandidaat?